poniedziałek, 21 stycznia 2013

Na słodko i coś jeszcze



 Zrobiłam naleśniki z białym serem z dodatkiem
żurawiny bardzo pyszne-polecam.
Czekoladowy biszkopt przekładany dzemem z czrnej porzeczki i czekoladową polewa ganache.
BISZKOPT CZEKOLADOWY
225g miękkiego masła
225g cukru
4 jajka
2 łyżeczki proszku
175g mąki pszennej
szczypta soli
50g gorzkiego kakaa
łyzkę ciepłej wody
Masło utrzeć z cukrem  dodawać po jednym jajku

ciągle mięszając przesiać mąkę kakao proszek
sól dokładnie wymięszać Masę podzielić ciasto na dwie części upiec biszkopty w tem 180stopni
przez 20-30min sprawdzamy patyczkiem .
Po upieczeniu chłodzimy biszkopty jeden smarujemy dzemem i przykrywamy drugim biszkoptem.
POLEWA GANACHE
400g gorzkiej czekolady
400ml śmietany kremówki 36%
Wlewamy śmietanę do rondla na mały ogień,
podgrzewamy dodajemy połamaną czekoladę
Mięszamy cały czas by nie przywarła do dna
Mięszamy aż czekolada się rozpusci zdejmujemy
z ognia i delikatnie ubijamy mase aż będzie
gładka i lśniąca.Pozostaw do ostygnięcia na
godzinę w tem. pokojowej.Po tym czasie polewamy ciasto polewą i wstawiamy do lodówki aż polewa
stężeje Zdobimy według uznania
POLECAM
Zrobiłam różana koronkę żeby ozdobić troszeczkę
półkę w kuchni i jak się Wam podoba..

Pozdrawiam serdecznie :)))


13 komentarzy:

  1. piękna ta koroneczka, też zrobię. a jedzonko na tych obrazkach powoduje u mnie ślinotok :).

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale slodkie ciacho... do porannej kawki... :)
    Koronka jest wspaniala.

    OdpowiedzUsuń
  3. Same pyszności ;) Półeczka wygląda pomysłowo i ładnie z tą koroneczką ;-)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm naleśniki, ja robiłam je w poniedziałek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Och jakie pyszności:) Narobiłaś mi smaku na naleśniki:) Półeczka wspaniała:)
    Ślę ciepłe pozdrowienia z uśmiechem serca i nutką zimowego słoneczka.Pięknych chwil życzę!
    *
    Peninia ♥

    http://peniniaart.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Ta półeczka tez bardzo mi się podoba , mnie takiej brakuje.

    OdpowiedzUsuń


Podaruj 1%podatku