Zrobiłam naleśniki z białym serem z dodatkiem
żurawiny bardzo pyszne-polecam.
Czekoladowy biszkopt przekładany dzemem z czrnej porzeczki i czekoladową polewa ganache.
BISZKOPT CZEKOLADOWY
225g miękkiego masła
225g cukru
4 jajka
2 łyżeczki proszku
175g mąki pszennej
szczypta soli
50g gorzkiego kakaa
łyzkę ciepłej wody
Masło utrzeć z cukrem dodawać po jednym jajku
ciągle mięszając przesiać mąkę kakao proszek
sól dokładnie wymięszać Masę podzielić ciasto na dwie części upiec biszkopty w tem 180stopni
przez 20-30min sprawdzamy patyczkiem .
Po upieczeniu chłodzimy biszkopty jeden smarujemy dzemem i przykrywamy drugim biszkoptem.
POLEWA GANACHE
400g gorzkiej czekolady
400ml śmietany kremówki 36%
Wlewamy śmietanę do rondla na mały ogień,
podgrzewamy dodajemy połamaną czekoladę
Mięszamy cały czas by nie przywarła do dna
Mięszamy aż czekolada się rozpusci zdejmujemy
z ognia i delikatnie ubijamy mase aż będzie
gładka i lśniąca.Pozostaw do ostygnięcia na
godzinę w tem. pokojowej.Po tym czasie polewamy ciasto polewą i wstawiamy do lodówki aż polewa
stężeje Zdobimy według uznania
POLECAM
Zrobiłam różana koronkę żeby ozdobić troszeczkę
półkę w kuchni i jak się Wam podoba..
Pozdrawiam serdecznie :)))
Pysznie i pięknie! ;o)
OdpowiedzUsuńale pysznosci :)
OdpowiedzUsuńpiękna ta koroneczka, też zrobię. a jedzonko na tych obrazkach powoduje u mnie ślinotok :).
OdpowiedzUsuńdzieki laska
UsuńAle slodkie ciacho... do porannej kawki... :)
OdpowiedzUsuńKoronka jest wspaniala.
dziękuje i pozdrawiam
UsuńSame pyszności ;) Półeczka wygląda pomysłowo i ładnie z tą koroneczką ;-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Dziekuje
Usuńmmm naleśniki, ja robiłam je w poniedziałek :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam je Pozdrawiam
UsuńOch jakie pyszności:) Narobiłaś mi smaku na naleśniki:) Półeczka wspaniała:)
OdpowiedzUsuńŚlę ciepłe pozdrowienia z uśmiechem serca i nutką zimowego słoneczka.Pięknych chwil życzę!
*
Peninia ♥
http://peniniaart.blogspot.com
Dziekuje i wzajemnie :))
UsuńTa półeczka tez bardzo mi się podoba , mnie takiej brakuje.
OdpowiedzUsuń