Na początek żurek z białą kiełbaską
bardzo lubię
tu nie muszę podawać przepisu :)
Kolejno jajka faszerowane na ciepło i zimno
przepisy poniżej
Jajka faszerowane pieczarkami na zimno
5 jaj ugotowanych na twardo
5 średnich pieczarek podpieczonych
2 łyżeczki majonezu 1 łyżeczka masła
sól pieprz
Jajka ugotowane przekroić na połówki,wydłubać
ze skorupki tak by nie zniszczyć jej.Do miski wkładamy jajka pieczarki majonez masło i przyprawiamy do smaku.Wszystko rozdrabniamy
widelcem by się ładnie połączyło i wkładamy farsz
z powrotem do skorupek i dekorujemy :)
Jajka faszerowane szynką i szczypiorkiem na ciepło
5 jaj na twardo
kilka plastrów szynki
szczypior
sól pieprz
1 łyżka masła
Postępujemy jak w przepisie wyżej tylko jak już nałożymy farsz z powrotem do skorupek to zanurzamy wierzch jajka w bułce tartej i podsmażamy na masełku na złoty kolor i podajemy na ciepło
Polecam bardzo smaczne :)
Migdałowa babka z mascarpone
20 dag margaryny
10 dag mascarpone
niecała szkl. cukru
2 łyżeczki cukru waniljowego
szczypta soli
5 jaj
aromat migdałowy
3 szkl. mąki
2 łyżeczki proszku
10 dag płatków migdałowych
50 ml mleka
ciasto ciemne
25ml mleka
5 dag cukru
2 łyżeczki kakaa
polewa
1/2 kostki margaryny
niepełna szkl cukru
3 łyżki wody
3 łyżki mleka
2 łyżki kakao
aromat migdałowy
Miękką margarynę utrzeć z mascarpone,dodać cukier,cukier wanilj,szczyptę soli i dalej ucierać.Do masy stopniowo dodawać jajka oraz aromat migdałowy.Następnie dodać na przemian mleko i mąkę wymięszaną z proszkiem i płatkami migdałowymi.Ciasto dokładnie wymięszać podzielić na dwie części 2/3 jasna,1/3 ciemne.Formę nasmarować przelać jasne ciasto.Do pozostałej
masy dodać mleko cukier i kakao i wymieszać.wyłożyć na jasne ciasto.Obie masy wymieszać widelcem .Ciasto piec 1 godz.w temp.175 stopni.Ciast przestudzić i polać polewą
Margarynę rozpuścić w garnku na małym ogniu dodać cukier,wodę,i mleko.Wszystko razem podgrzewać aż cukier się rozpuści przestudzić dodać aromat polać babkę i ozdobić płatkami migdałowymi.Gotowe
A na koniec Tort grafitti który upiekłam na urodziny mojego dziadka jak wam się podoba taka wersja
Pozdrawiam cieplutko dziękuje za odwiedziny i miłe słowa :))
Ale pyszności - mniam - napewno z któregoś z przepisów skorzystam :)
OdpowiedzUsuńAle hurt! Nabrałam ochoty na jajeczko.
OdpowiedzUsuńOch jak smakowicie:)
OdpowiedzUsuńSerdecznie i ciepło pozdrawiam oraz posyłam promyki słonka*
Peninia
http://peniniaart.blogspot.com/
♥♥♥
same pysznosci a ciacho wyglada rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńFju fju... oj ja bym od stolu dlugo nie odchodzila :)
OdpowiedzUsuń